tirsdag 4. januar 2011

Har jula mistet sin mening?

Før i tiden feiret menneskene jul på grunn av en ting: nemlig til ære for Jesu fødsel. Den over to tusen år gamle historien fenget alle troende og troen var sterk i hjemmene. De gikk i kirken i juletiden, men også hele året  rundt. Men slik er det ikke nå lenger. Har du noen gang tenkt på hvorfor du feirer jul? Feirer alle de menneskene som myldrer rundt på kjøpesentrene for å handle julegaver egentlig Jesu fødsel? Hvis vi spør noen unger i en barnehage vil de helt sikkert svare: "Fordi julenissen kommer og vi får pakker!!"  Som så mye annet har også julen mistet sin viktige betydning. Men vi har jo alle vårt eget bilde av julefeiringen.
Mange av oss, eller jeg kan nesten med hånden på hjerte si alle av oss, løper rundt som gale høns med avkuttet hode på kjøpesentrene for å finne gavene som alle ønsker seg. Ønskelistene blir lengere og lengere og mange vet ikke engang hva de ønsker seg til jul, fordi de har alt de ønsker seg.
Kaker bakes, ribba stekes, huset vaskes, treet pyntes, kjøleskapet fylles og alkoholen skal drikkes. Vi deltar på julebord med tenna i tapetet og hæla i taket og mange drikker så fulle at de mister styringen over seg selv og ligger trakt ut dagen derpå. 
For mange handler julen om å få de fineste gavene og de til mest verdi og historien bak feiringen har blitt helt glemt.
 Julen har kanskje fått andre betydninger for menneske, det å samle familien og gode venner. Og sette pris på hverandre sitt nærvær. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar